Milyen előnyei vannak a szertartásvezetőnek?

Az anyakönyvvezető szerepe az esküvőn mindenki számára egyértelmű: nélküle nem köthető törvényes házasság. Csak ő jegyezheti be a házasságkötés tényét az anyakönyvbe. A szertartást a polgármesteri hivatalban vezeti le, esetleg külön jegyzői engedéllyel külső helyszínen. A házasságkötési szándék bejelentése csakis személyesen történhet, minimum 30 nappal és legfeljebb 12 hónappal a kitűzött időpont előtt és a pár mindkét tagjának jelenléte szükséges hozzá. Az anyakönyvvezetőnek mindent a törvény keretei között kell végrehajtania, a hivatal szabályai szerint.

A törvény előírásainak eleget kell tenni

Ma már nagyon sok pár választ egyet a hivatal által felajánlott időpontok közül és két tanú jelenlétében hivatalosan összeházasodnak. Ezzel a törvény előírásainak eleget tettek. A lakodalom napján pedig meghitt díszletek között, szertartásvezető által vezetett ceremónián mondják ki ismét az igeneket, amelynek már érzelmileg van inkább jelentősége, hiszen a házassági anyakönyvi kivonat már a kezükben van.

Az anyakönyvi hivatalban kevésbe tud személyre szóló lenni a szertartás

A tavaszi és nyári hónapokban szombatonként van, hogy az anyakönyvi hivatalban 10-15 pár is házasodik. Személyre szabott szertartásra nincs lehetőség, kicsit futószalag jellege lesz az időhiány miatt, hiszen ott várakozik a következő pár az ajtóban. A szertartásvezető minden sietségért kárpótolhatja a párt. A szertartás szövege teljes egészében személyes lehet, ha szeretnék. Beleszőhető akár a megismerkedésük története is.

A szertartásvezetőt nem kötik idő és térbeli korlátok

A szertartásvezető másik vitathatatlan előnye, hogy semmilyen térbeli és időbeli korlát nem szabályozza mikor legyen a szertartás. A megfelelő szertartásvezetőt megtalálva a feladatra házasodhatunk egy hőlégballon kosarában, egy kilátón vagy egy hegy tetején is. Választhatjuk, hogy a csillagok pislákoló fényében esküdünk egymásnak örök hűséget vagy délben a tengerpart forró homokján mezítláb. Ami igazán számít, az az érzelmek megélése. Ahogyan nem létezik két egyforma pár a szertartás is mindig más és más, egyedi és megismételhetetlen.

szertartásvezető

Van idő fogadalomtételre is

A legjellemzőbb helyszín az az étterem vagy kastély kertje, ahol a szertartásvezető mindenféle kötöttség nélkül bármikor levezetheti a szertartást. Ezt megelőzően, ha hivatali időben két tanú jelenlétében bármelyik polgármesteri hivatalban díjmentesen lehet házasságot kötni. Ehhez a már korábban említett 30 nappal korábbi bejelentkezés elengedhetetlen. Vannak, akik a násznéppel nem osztják meg, hogy ők már házasok és a szertartás, amin részt vesznek jelképes. A szertatásvezetőn ott lehet a szokásos trikolor, ez nyilván nem kötelező. Ahogyan a gyertyagyújtás vagy a közös faültetés is elmaradhat, a szülőköszöntést és s pezsgőzés szinte mindenki választja. Napjainkban új szokásként a pár tagjai fogadalmat tesznek egymásnak, akár a filmekben, de ez is csupán lehetőség.

A szertartásvezető a házassági fogadalom megújítását is vállalja

A szertartásvezető a házassági fogadalom megújítását is vállalja például ezüstlakodalom alkalmával vagy bármely házassági évfordulón csak mert a pár vágyik rá. Vagy mert amikor házasodtak, nem volt lehetőség nagy lakodalomra és szeretnék bepótolni és a bensőséges szertartással a násznép előtt meg szeretnék erősíteni a köztük lévő köteléket.

Következő