Olcsó esküvői meghívó – alacsony költségvetéssel is lehet szuper meghívótok

Egy esküvő megszervezésének költsége nagyon széles skálán mozog, és ha nem figyelünk oda csak úgy repkedhetnek a bankjegyek a markunkból. Mivel az esküvőnek sok olyan részlete van, amin jelentős összeget lehet spórolni, ezért mi szeretnénk néhány tippet adni, hogy hogyan tudjátok a meghívóval járó kiadásokat csökkenteni. Fontos még az elején végiggondolni, hogy nem csak magának a meghívónak, de a meghívásnak, azaz a meghívók célba juttatásának a költségével is számolnotok kell. 

1. Meghívó 100%-ban saját kezűleg 

Úgy gondolom nincs ahhoz fogható megtiszteltetés, mint amikor a meghívót az ember a két saját kezével készíti el. Ez az esküvőkre kiemelten igaz, viszont nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy meglegyen hozzá a megfelelő kézügyességre, illetve elegendő szabadideje, hogy maga csinálja. Ha mégis, akkor az alapanyagköltség attól függ, hogy mire kerülnek az alkotások (papír, üveg, plexi) és milyen eszközzel és milyen anyaggal viszed fel a felületre, esetleg még milyen extra flikk-flakkal szeretnéd cicomázni. Ha nincsenek extra igényeitek, akkor ez esetben fillérekből kihozható maga a meghívó. 

2. Saját tervezésű meghívó nyomtatva

Ha ragaszkodtok ahhoz, hogy benne legyen a kezetek munkája, de nincs meg a megfelelő kézügyességetek, ellenben van kreativitásotok, arra is van megoldás. Mégcsak extra szövegszerkesztői vagy képszerkesztő tudásra sincs szükséged, hiszen pl. canvában (ami egy ingyenes online képszerkesztő program) egyszerűen el tudjátok készíteni a meghívót. Kész sablonokból tudtok válogatni, illetve azokból inspirálódni. Nagyon könnyen átfogalmazhatóak a szövegek és cserélhetőek a design elemek, így egyszerűen magatokra tudjátok szabni. De bizony könnyű olyan hibákat ejteni, amit figyelmesebb szemek könnyen kiszúrnak (ha van szakértő az ismerőseitek között érdemes megmutatni neki). Többek között érdemes arra odafigyelni milyen betűtípust használtok, mivel lehetséges, hogy az ékezetes betűk nem szerepelnek a külföldi fontok között. Nagyon el tudja rontani az összhatást egy rosszul megválasztott betűtípus. Ha kész a terv, jöhet a nyomtatás, amit akár otthon is meg tudtok csinálni, ha van egy jobb nyomtatótok. Ha nincs, akkor érdemes a közeli nyomdákban érdeklődni az árak felől. Ez esetben is elég sok időt el lehet tölteni az ötleteléssel és nyomda kereséssel, de cserébe a nyomtatás és a papír árán megúszhatjátok a meghívó elkészítését. 

3. Hagyományos meghívó

Ha hagyományos “meghívóboltból” rendelitek, akkor érdemes jól felmérni a piacot. Először kérjetek egy mintát, hogy meggyőződjetek arról, hogy valóban azt fogjátok kapni, amire vágytok. Habár ez nem mindenhol ingyenes, de mégis elkerülhető vele, hogy a nagyobb veszteség érjen benneteket.

Ezen három esetben még hozzá kell számolni a fizikai meghívók célba juttatásának költségét is. Ha személyesen akarjátok átadni a vendégeknek, akkor az utat érdemes előre megtervezni, hogy az útiköltséget is minimalizálni tudjátok. A barátaitokkal szervezhettek egy közös programot, összekötve a meghívással, és a nagyobb családi eseményeket is kihasználhatjátok a meghívó átadására, így több kört is meg lehet spórolni. 

A másik lehetőség a meghívók postázása. Ez esetben be kell csomagolni, tehát számolni kell borítékkal vagy dobozzal, illetve a postai szolgáltatás díjával, és ezek felszorozva a meghívók darabszámával. Ha esetleg más országban élő vendégetek is van, az további költségeket fog jelenteni. 

+ 1 extra tipp: Készítsetek 1 db meghívót és csak vigyétek el, mutassátok meg! Ne adjátok oda! ( Sajnos mindannyian tudjuk, hogy a legtöbb hol fogja végezni….)

A következő tippek között nem lesz kézzel fogható végtermék, ha nem akarjátok. Online megoldásokat sorolunk fel, amihez szinte minden esetben el tudjátok készíteni azt a pár darab papír meghívót, ami a nagyiknak kell vagy emlékbe szeretnétek elrakni.

4. Saját tervezésű meghívó saját küldéssel

Ez a második tippünk szabadidő-, pénztárca és környezetbarát verziója. Ugyanúgy ti szerkesztitek, mint ahogy már korábban írtuk, de nyomtatás helyett elektronikusan külditek ki az elkészült dokumentumokat. Ezt megtehetitek emailben, vagy ha szeretnétek jobban nyomon követni, akkor akár messengeren, viberen, whatsapp-on stb. Esetleg facebook csoportot és eseményt is létre lehet hozni, hogy könnyebb legyen a kommunikáció. Ha a kiadásokat nézzük ez gyakorlatilag 0 Forintotokba kerül, de nagy lagzik esetében a további kommunikáció nagyon melós tud lenni.

5. Elektronikus meghívó saját küldéssel

Ha biztosra mentek és profi eredményre vágytok, akkor vannak olyan meghívó boltok, ahol már megvehetitek a meghívótok digitális verzióját. Ha csak 1 fajta szövegezéssel kéritek, akkor ebből is jól lehet kijönni, hisz nem kell darab árral számolnotok. A célba juttatásához az előző pontban említettek közül választhattok .

6. Online meghívó szolgáltatás

Ha igaz rátok “az idő pénz” mondás, akkor egy ilyen komplex digitális meghívó szolgáltatással tudtok a legtöbbet spórolni. Itt elkészítik a meghívót és ki is küldik helyettetek. Nincs darabár, mint az előző két esetben és még a meghívó nyomdakész verzióját is megkapjátok. Mindössze annyi dolgotok van, hogy kiválasztjátok a nektek tetsző designt, és összeállítjátok a meghívótok szövegét és a vendéglistátokat (név+elektronikus cím). Ezt követően egyetlen kattintással az összes meghívót egyszerre tudjátok átadni. Nem kell a tervezéssel, átadással/kiküldéssel bajlódnotok, és mégsem veszítitek el a személyesség varázsát. Ami a legjobb benne, hogy még több időt, energiát tudtok vele spórolni, mivel ezen keresztül kommunikálni is tudtok a vendégeitekkel. Egész pontosan  a meghívó tartalmaz olyan oldalt, amin a visszajelzéseket (RSVP) is össze tudjátok gyűjteni. Számos diagramot láttok a saját admin oldalatokon, ami jobban átláthatóvá teszi, hogy ki és mit jelzett vissza. Az időtöket azzal sem kell töltenetek, hogy egyesével ellenőrizzétek, hogy van-e olyan, akihez még nem érkezett meg a meghívó. A saját oldalatokon látjátok, hogy egy vendég megnyitotta-e már a meghívót, azaz nyomonkövethető. Tudtok szűrést csinálni, arra aki még nem nyitotta meg, vagy nem jelzett vissza, így biztosak lehettek benne, hogy a végén mindenkihez eljut. Más dologban is segítségetekre lesz. A visszajelzéseket exportálni tudjátok egy excelbe, így azt egy kattintással átadhatjátok a szolgáltatónak. Például az étteremnek kellenek a létszám adatok, hogy hány gyerek van köztük, és kinek milyen ételérzékenysége van. A meghívóból a vendégek egy kattintással indíthatják a navigációt a helyszínekre (ha több is van), így még nekik is időt spóroltok, esetleg annak is, akit az útbaigazítás miatt felhívnának. Ha kíváncsiak vagytok rá, további információt az esküvői meghívókról itt találtok!

Reméljük, hogy sikerült hasznos tippeket adnunk, hogy ti is tudjatok faragni az árakból. A legfontosabb az, hogy mindenki megtalálja, azt a meghívót és meghívási formát, amire igazán szüksége van! 

Következő